carski praženec v pdf
Kuharsko delavnico vodi: Mira Meš Pivec
Prostovoljci: Andrej Vivod, Andrej Trifunovič
CARSKI PRAŽENEC ALI PO DOMAČE ŠMOREN
IN JABOLČNI KOMPOT
Sestavine : 15 – 20 ljudi
15 – 20 jajc
polnomastno mleko
moka ostra ali tudi mehka
sol
sladkor
pecilni
vanilj sladkor
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Rumenjake, polovico mleka, moko, sladkor in sol gladko stepemo. Iz beljakov stepemo sneg. Preostalo mleko in sneg dodamo zmesi iz rumenjakov in ostalih sestavin. Zmešamo. Primešamo pecilni prašek in vanilij sladkor
Cesarski praženec pečemo tako kot palačinke. Ko so na obeh straneh pečene, jih z leseno kuhalnico razkosamo ali (zdrobimo na manjše koščke) in polagamo v drugo kozico. Po želji testu primešamo rozine.
Preden postrežemo ga posujemo s sladkorjem v prahu.
Posebej pripravimo kompot najbolje iz domačih jabolk.
Želimo dober tek!