00 386(02) 252 21 82 >>> DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH PODRAVJA MARIBOR Trubarjeva ul. 15 2000 Maribor <<< dgn.maribor@gmail.com

Telesna okvara (TO) za izgubo sluha – invalidnina

5 korakov do Odločbe ZPIZ

  1. Osebni zdravnik napiše napotnico za zdravnika specialista ORL.
  2. Naročite se na pregled z napotnico pri specialistu ORL.
  3. Specialist ORL ugotovi izgubo sluha z audiogramom, v izvedenskem mnenju se zapiše % izgube sluha po Fowlerju, vzrok nastanka TO in datum nastanka TO.
  4. Na pristojni enoti ZPIZ-a vložite Predlog za uvedbo postopka za uveljavljanje pravic iz
    invalidskega zavarovanja – (OBR. IZ 1). Obrazec si lahko natisnete tudi iz Spletne strani ZPIZ-a.
  5. Invalidska komisija na podlagi izvedenskega mnenja in medicinskih meril izda ustrezno odločbo o TO in morebitni invalidnini.
    Vrste telesnih okvar
    Telesne okvare so razvrščene glede na težo v osem stopenj. Najnižja, osma stopnja je 30-odstotna, najvišja, prva stopnja pa 100-odstotna telesna okvara.
    Nastanek telesne okvare
    Zavarovanec pridobi pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je nastala med zavarovanjem. V primeru, da je telesna okvara nastala pred vključitvijo v zavarovanje, zavarovanec ne pridobi pravice do invalidnine za telesno okvaro.
    IZJEMI:
    V primeru, da je telesna okvara nastala pred vključitvijo v zavarovanje, zavarovanec ne pridobi pravice do invalidnine za telesno okvaro. V primeru, da se je taka telesna okvara poslabšala med zavarovanjem, se invalidnina odmeri za telesno okvaro, ki jo predstavlja poslabšanje.
    Izjemoma pridobi zavarovanec, ki je imel pred vključitvijo v zavarovanje poškodovano oko, uho, roko, nogo ali drug parni organ, pa si pozneje poškoduje še drug enak organ, pravico do invalidnine za telesno okvaro obeh organov.

Glede na to, da je ZPIZ-2J, ki zopet omogoča pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, pričel veljati z dnem 7. 8. 2021, se pravica do invalidnine za telesno okvaro zaradi posledic bolezni ali poškodbe zunaj dela prizna in izplačuje največ od 7. 8. 2021 dalje, če bo zahteva vložena vključno do 31. 1. 2022 in če je telesna okvara takrat že obstajala. Za vse kasneje vložene zahteve se upošteva določba petega odstavka 403. člena ZPIZ-2, po kateri se invalidnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, ob pogoju, da je telesna okvara takrat že obstajala oz. je nastala več kot šest mesecev pred vložitvijo zahteve.

SEZNAM TELESNIH OKVAR – SLUH
Samoupravni sporazum o seznamu telesnih okvar (Ur.l. SFRJ št. 38/83 in št. 66/89)
Odstotek pridobljene TO

  1. Obojestranska hujša okvara sluha nad 90 % po Fowlerju …………………….………..70%
  2. Popolna izguba sluha (gluhota) na obeh ušesih nad 95% po Fowlerju ……………80%
  3. Skupna izguba sluha 80-90% po Fowlerju .….…………………….…………..… …………….60%
  4. skupna izguba sluha nad 70-80% po Fowlerju .……………..……………….…………….…50%
  5. skupna izguba sluha 60-70 % po Fowlerju ..………….………………..…………………..…..40%
  6. gluhonemost ………………………………………………………………………………………………… 100%


Vir: http://www.zpiz.si/
p.s. Informacije na spletni strani ZPIZ-a so podane tudi v slovenskem znakovnem jeziku.

Info Društvo

Share this…
(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1),
Dostopnost